Konforumuzun ve havuzdan alacağımız zevkin daim olması ve işletim maliyetlerinin faturalarımızı şişirmemesi için uygun ekipman seçimi çok büyük önem taşır.
Genel olarak en düşük fiyatlı ürünlerden uzak durmak doğru bir tercihtir. İlk başta bu şekilde yapacağımız tasarruflar ileri zamanlarda karşımıza yüksek maliyetler ve bakım masrafları olarak geri dönecektir.
Aşağıda önem sırasına göre havuz ekipmanlarını sıralamaya çalıştık;
Havuz İçi Ekipmanları
Nozullar, dip emişler ve skimmerler havuzumuzla bütünleşik parçalar olup, ileriki zamanda değiştirilmeleri büyük çaplı inşaat işlerine neden olur. Bu nedenledir ki bu tip ekipmanlar seçilirken en kaliteli ürünleri kullanmak önemlidir.
Havuz Suyu Dolaşım Sistemleri
Havuzumuzdaki su dolaşımını sağlayan sistemler havuz yapım ve dizayn aşamasında profesyonellerce doğru bir şekilde boyutlandırılmalıdır. Havuz inşası bir kere tamamlandı mı bu sistemleri değiştirmek veya modifiye etmek oldukça külfetli olmaktadır.
Örnek olarak, eğer bütçemiz ilk başlarda bir havuz ısıtma sistemine yetmiyorsa ve ileride bir havuz ısıtma sistemi ilave etmek istiyorsak, en başta sistemimize ileride bu eklemeyi sağlayacak bir bypass ve uygun elektrik tesisatını, elektrik panosunu kurdurmalıyız. Bu konuda da işinin ehli profesyoneller sizi doğru bir şekilde yönlendirmelidir. Aksi takdirde ileriki zamanlarda bu tip eklemeleri yapmak çok zor ve maliyetli olabilir. Havuz inşasında düşünülüp hayata geçirilen bu ufak detaylar sizlere çok daha düşük bir maliyetle ileriki zamanlarda havuzunuzu bütçeniz dahilinde geliştirme imkanı sağlayacaktır.
Havuz Pompa ve Filtrasyon Sistemleri
Pompa ve Filtre ikilisi gerçek anlamda havuzunuzun kalbidir. Havuz suyunuzun filtrelenmesi ve dolaşımını bu ikili sağlar. Tek hızlı ya da değişken hızlı bir pompa olsun ve beraberinde kartuşlu, kumlu ya da DE tip bir filtre olsun, filtreniz ve pompanız mükemmel bir şekilde uyumlu seçilmelidir. Bu ikilinin kapasitelerini ve tiplerini seçerken havuzun içindeki su kapasitesi ana etkendir. Aynı zamanda havuzun boruları da bu kapasitelere ve filtre ve pompa giriş çıkışlarına uygun bir şekilde döşenmelidir. Havuzunuzu yapacak olan profesyoneller bu hesaplamaları sizler için yapıp en doğru ekipmanları seçmenizde sizlere yardımcı olacaktır.
Havuz Aydınlatmaları
Her ne kadar varlığı şart olmasa da, gece yüzmek isteyenler için ve havuzunuzun geceleri güzel bir manzara sunması için önemlidir.
Günümüzde RGB LED ışıklandırmalar, hem düşük elektrik tüketimi hem de çok renkli otomatize edilebilen ve halojen lambalara göre daha parlak ışıklandırma özellikleri ile havuzumuzu gerçekten çok güzel görsel bir şölene dönüştürebilmektedir.
Opsiyonel Havuz Ekipmanları
Havuz Isıtıcıları
Sıcaklığı tam istediğimiz sıcaklıkta olan bir havuzda yüzmek çok daha keyif vericidir. Mevsimsel sıcaklıklara göre havuz suyumuzun ısısını ayarlayabilmek, havuzumuzdan yıl içerisinde daha uzun süreler faydalanmamızı sağlar. Isıtıcıların elektrikli, ısı pompalı veya güneş enerjili gibi çeşitleri mevcuttur. Bizim önerimiz ısı pompaları doğrultusunda. Mevcut çözümler içinde enerji verimliliği, kullanım ve kurulum kolaylığı açısından en üstün ısıtıcılar ısı pompalarıdır.
Güneş enerjisi ile çalışan ısıtıcılar da enerji verimliliği açısından çok kullanışlı olsa da kurulum zorluğu ve ısınma için güneş ışığı gereksinimini beraberinde getirir.
Havuz Suyu Dezenfeksiyon Sistemleri
Hijyenik ve temiz bir havuz suyu için, mutlaka dezenfeksiyon çözümleri kullanmalıyız.
Bu işlemin 2 basamağı vardır.
İlk olarak; kullandığımız kimyasal uygulamalar bakteri ve virüs üremesini engelleyerek sağlıklı bir yüzme deneyimi sağlarlar. Bu uygulamalarda elektroliz cihazları, klorinatör-brominatör veya direk kimyasal (sıvı klor veya aktif oksijen) enjeksiyonu gibi çözümler mevcuttur.
İkinci olarak; sistemin kimyasal dengesini düzenli olarak gözlemlemek gerekir. Suyun alkali seviyesi, sertliği ve pH değeri belli seviyelerde sabit tutulmalıdır. Bu sayede havuz kimyasalları işlevlerini tam anlamıyla yerine getirebilirler ve korozyon, yosun oluşumu gibi istenmeyen etkiler gözlemlenmez. Bir pH düzenleyici, havuzumuzun pH’ını (suyun asitlik - bazlık derecesi) 7-7,2-7,6 değerleri arasında sabit tutar.
Unutmamak gerekir ki havuz kullanımının farklı evrelerinde farklı ürünler kullanmak gerekir. Özellikle ucuz ve birden çok özelliği içinde barındıran 3’ü bir arada Klor ürünlerinden uzak durmak gerekir.
Bu konuda bizim önerimiz kaliteli bir otomasyon cihazı kullanmanız.
İlk başta maliyet olarak daha pahalı olsa da, uzun vadede başınızı ağrıtmayan ve vaktinizi çalmayan bir çözüm olarak, havuz suyunuzu devamlı olarak analiz eder ve gerektiği zamanda gerektiği kadar uygulamayı yaparak havuz suyunuzu her zaman mükemmel bir denge içinde tutar. Günümüzde en yaygın kullanılan ve en çok tercih edilen sistem olan tuz ile dezenfeksiyon cihazları hem verimlilik hem de sundukları su kalitesi ile en iyi çözümdür. Bu sayede havuzunuz 7/24 otomatik olarak gözetim halinde olur. Ayrıca bazı ürünlerin sağladığı uzaktan bağlantı sayesinde cep telefonunuza yüklediğiniz basit bir uygulama ile hem havuzunuzun suyunun kalitesini istediğiniz zaman gözlemlemenizi hem de yanında getirdiği ekstra kontrol özellikleri ile pompa, ışıklandırma ve ısıtıcı gibi ekipmanlarınızın internet aracılığı ile çalıştırılmasını ve kapatılmasını sağlamaktadırlar.
Havuz Robotları
Havuz bakımını çok daha zahmetsiz bir iş haline getiren pek çok havuz robotu bulunmaktadır. Klasik fırça ve kepçe ile temizlik çoğu zaman katlanılmaz bir yük haline gelir. Vakum pompalı ve robotik gibi çeşitleri olan havuz robotları havuzunuzun büyüklüğüne ve liner materyaline uygun olarak seçilirse, sizi pek çok zahmetten kurtarır.
Havuz Üst Kapama Sistemleri
Havuzunuzun üzerini örterek içerisine yaprak poşet gibi atık maddelerin girmesini engellemesinin yanı sıra hem buharlaşmayı önler hem de havuz ısısının kaybını engeller. En önemli yararı da talihsiz kazaların önüne geçilmesini sağlar. Bu sistemlerin de elektrikli otomatik veya manuel elle örtülen ya da daha sofistike çeşitleri mevcuttur.