Havuz Sahası

Havuzun İnşa Edileceği Zemin

Acaba bahçenizin zemini havuz yapımına müsait mi? Toprağın killi, çakıllı ya da kayalık özellikli olması gibi değişik zemin çeşitleri için havuz yapımında farklılık olacak mı?  Farklı zemin özelliklerine göre inşaat işleri daha kompleks veya kolay olabilir. Her halükarda; toprak yapınız nasıl olursa olsun, havuzunuzun zemini sabit ve ileride oluşabilecek çatlakların önüne geçilecek şekilde hazırlanmalıdır.  

Örnek olarak dolgu yapılarak elde edilmiş bir zemine sahipseniz, zemininizin yıllar boyunca oturmaya devam edeceğini unutmayınız. Yeraltı sularının havuzunuza alttan baskı uygulayabilme olasılığı da her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.  

Eğer zemin toprağı nemli bir yapıda ise havuzunuzun tabanına ve yanlarına drenaj sistemi yapmanız ve toplanan suyu daha düşük bir kottaki tahliye rögarına iletmeniz uygun olacaktır.

 

Havuzun Yerleşimi

Havuzunuz için uygun lokasyonu seçerken;  güvenlik, rahat ulaşılabilirlik, çevre düzeni, kuru kullanım alanları gibi pek çok kriter düşünülmelidir.

Öncelikle havuzunuz, evinizden kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir konumda olmalıdır. Ne kadar uzak olursa bakımı, su ve elektrik iletilmesi o kadar zor olacaktır.

Havuzunuzu inşa edeceğiniz konum belirlenirken, o yerin havuz kullanım periyodlarında ne kadar güneş aldığı da hem havuz suyu ısısı hem de havuzu kullanırken aldığınız zevk için çok önemlidir. Havuz yapılmadan önce, sezon boyunca sabahtan akşama kadar gün ışığının nerelere düştüğü iyi analiz edilmelidir.

Bunun yanında, havuz kenarındaki bitki örtüsünün cinsi de oldukça önemlidir. Çok polen salan veya yaprak döken bitkiler, ya da iğne yapraklı ağaçlardan gelen iğne yapraklar havuzunuzun bakımı için daha fazla önlem almanızı gerektirecektir.

Skimmerler, rüzgar alan ortamlarda her zaman rüzgarın genellikle estiği yönün tam karşısına konumlandırılmalıdır ki, havuz üstünde bulunan yaprak, çöp poşet gibi atıklar rüzgar etkisiyle skimmerlerin sepetlerinde rahatlıkla toplanabilsin.

Son olarak da havuzunuzu yabancı gözlerden ırak ama sizin rahatlıkla gözlemleyebileceğiniz bir yere yapmanız içinizin rahat etmesi için önemli bir etmendir.

Elbette evinizin içi müsait ise kapalı havuz 365 gün tadını çıkarabileceğiniz bir opsiyondur. Burada önemli olan havuz inşa edilmeden önce hava sirkülasyonunu sağlayan sistemleri kurmak, uygun yalıtımı ve nem alıcı sistemleri de devreye alarak havuzun yarattığı nemin evinizi etkilememesini sağlamaktır.

 

>> Peyzaj ve Düzenleme