Eskiden bir lüks olarak kabul edilen yüzme havuzları, artık çok daha rahat ulaşılabilir bir imkan haline geldi. Tabi ki bundaki en önemli etken de maliyetlerin eskiye göre daha uygun ve karşılanabilir olması.
Unutmamalıyız ki, havuzumuzun tipi, kullanılan ekipmanın kalitesi, havuzun büyüklüğü ve şekli gibi değişkenler, kabaca havuzun maliyetini belirler. Örnek olarak beton ve panel havuz maliyetleri arasında büyük bir fark vardır. Birazdan inceleyeceğimiz konular, havuzun maliyeti hakkında daha fazla bilgi edinmemize yardımcı olacaktır.
Havuz İnşa Maliyetleri ve Bütçe
En basit, hazır paket halindeki polyester yapılı, ya da toprağa yarı gömülü ahşap havuzları düşündüğümüzde, en düşük havuz fiyatı ortalama 7000 Euro civarındadır. Bu fiyatın içine havuzun operasyonu için zorunlu, filtre, pompa, dezenfeksiyon sistemleri gibi ekipmanlar dahil iken, havuz alarmı, havuz korumaları, ısıtma ve örtüleri ya da üst kapatma gibi opsiyonel ekipmanlar dahil değildir.
Ortalama olarak bir havuzun maliyeti yaklaşık 15000 ila 25000 Euro arasında değişmektedir. Elbette hayalimizdeki havuza sahip olmak için herhangi bir üst limit bulunmamaktadır. Özel dizayn edilmiş sonsuz havuzlar, reflekte havuzlar, paslanmaz çelik yapılı havuzlar düşünüldüğünde bu maliyetler artmaktadır
Havuz Bakım Maliyetleri
Havuzunuzun toplam maliyetini düşünürken, inşaat maliyetiyle beraber bakım maliyetleri de göz önüne almalısınız.
Bir havuzu işletmek için kullanılan pek çok ekipman vardır ve bunlar elektrik ile çalışırlar. Doğal olarak bir havuzun bakım giderleri içinde elektrik tüketimini de düşünmek gerekir. Her ne kadar havuzun maliyeti yanında yıllık olarak çok fazla bir rakam olarak görünmese de, uygun ekipman seçimi yapılmadığı zaman bu elektrik faturaları şişmeye çok müsaittir.
Bir havuzda en çok elektrik tüketen ekipman pompadır. Bu yüzden pompa seçimi elektrik tüketimi açısından en önemli etkendir.
Enerji verimliliği en yüksek pompalar, değişken hızlı pompalardır. Bu pompalar kullanıldığında toplam elektrik tüketimi ortalama %40 azalır. Bu da 1 ila 2 yıl arasında değişken hızlı pompaya verilen ekstra fiyat farkının cebinize geri dönmesi anlamına gelir. Aynı zamanda da doğaya ve çevreye daha duyarlı bir sistem kurmuş olursunuz.
Isı pompası ve aydınlatma ekipmanları havuzun operasyon maliyetine çok fazla katkıda bulunmasa da, gene de kullanılmadıkları zaman kapatılmaları gerekir. Sürekli açık bırakılan ışıklar veya ısıtma sistemleri elektrik faturanızı şişirecektir.
Havuzun temizliği için vakum pompası ile çalışan temizlik robotları yerine tam otomatik robotik temizleyiciler tercih edilmelidir. Bu robotlar alınırken her zaman havuz profesyonelleri tarafından tavsiye edilen ve kullanılan robotlar tercih edilmelidir.
Su tüketimi de havuz maliyetleri içinde dikkat edilmesi gereken bir husustur. Havuzumuzu doldururken mutlaka temiz ve dezenfeksiyon siteminden geçirilmiş su kullanmalıyız. Para tasarrufu yapmak için, doğal ortamda bulunan durgun su ile doldurduğumuzda, suyun temizlenmesi için daha fazla masraf edebileceğimizi unutmamamız gerekir.