Birçok son kullanıcı için havuzun çalışma mekanizması hala bir sır olarak kalmaktadır. Bilinen ufak tefek klorlama, dezenfeksiyon, filtreleme gibi terimler dışında havuzların nasıl çalıştığı hakkında fazla bir bilgi birikimi yoktur. Havuzların basit çalışma mekanizmalarını anlamak ve kullanılan ekipmanların birbirleriyle nasıl bir uyum ve etkileşim halinde çalıştıkları hakkında temel bilgilere sahip olmak, havuzumuzun tadını en güzel şekilde çıkarmak, ömrünü ve verimliliğini arttırmak için çok önemlidir.
1. Masaj Havuzu
2. Skimmer (Taşmalı modellerde bulunmaz)
3. Seviye Kontrolü
4. Drenaj
5. Pompa
6. Filtre
7. Isı Pompası
8. Dezenfeksiyon
9. Işıklandırma
10. Işık Bağlantı Kutusu
11. Emiş
12. Otomatik Havuz Robotu
13. Booster Pompa (Vakum Temizleyiciler için)
14. Elektrik Panosu
Su Devir Daimi
Havuzumuzdaki Skimmerler, havuzun yüzey seviyesinden suyu toplayarak filtrelere doğru yönlendirir; havuz yüzeyindeki ve içindeki poşet, yaprak ve çöp gibi atıkları sepetinde tutar. Ayrıca havuzun dibindeki emiş ızgarası havuzun alt seviyelerindeki suyu toplar ve filtreye doğru iletir. Genelde havuzdaki suyun 2/3’ü skimmerler vasıtasıyla, 1/3’ü ise taban emiş ızgarası vasıtasıyla toplanır. Böylece havuz suyu sıcaklığı tüm havuzda eşit olur ve kullanılan kimyasalların tüm havuza homojen şekilde yayılması sağlanır.
Su İletim ve Filtreleme
Havuzların ana elemanları filtre ve pompalardır. Pompa havuzdan suyu çeker ve filtreye iletir. Havuzda kullanılan pompaların girişinde yabancı cisimleri ve büyük partikülleri tutmak için bir sepet bulunur. Filtre ise, skimmer sepeti ve pompa sepetinde kalan yabancı maddeler dışındaki havuzdaki tüm partikülleri filtreler ve temiz bir havuz suyu sağlar. Filtreler, havuz temizleme sistemlerinin ömrü ve havuzun temizliğinin hassasiyeti için en önemli ekipmanlardır.
Pompaları havuzumuzun kalbi olarak kabul edersek, filtreleri de kanımızı temizleyen böbrek ve akciğer gibi organlar ile bağdaştırabiliriz. Bu iki önemli ekipman Pompa ve Filtre seçilirken mutlaka birbirine uygun seçilmelidir. Pompanın çıkış debisi hiçbir zaman filtrenin kapasitesini aşmamalıdır. Çeşitli filtre tipleri olmakla beraber, hepsi düzenli bakım gerektirmektedir
Isıtma
Havuz suyunun sıcaklığı, filtreyi terk ettikten sonra; elektrikli, solar ya da ısı pompası gibi ısıtıcı sistemlerle sabitlenebilir.
Su Dezenfeksiyonu ve Kimyasal Dengeleme
Suyun geçtiği son sitem ise su dezenfeksiyon ve kimyasal dengeleme birimidir. Bu sistemlerin otomasyonlu, yarı otomasyonlu veya manuel operasyon özellikleriyle beraber pek çok çeşidi vardır. Amaçları havuz suyunu mükemmellik derecesinde sağlıklı ve dengeli tutmaktır. Bu sistemlerin seçiminin ve kullanılan ekipmanların kalitesinin önemini bir kez daha vurgulamak gerekir. Çünkü havuz suyu dengesi ve kalitesi çok hassas bir konu olup sürekli olarak gözetim altında tutulması gerekir.
Tüm bu sistemler pompa ve filtrelerle beraber biribirine uyumlu şekilde ve tüm havuz suyunu gün içinde ortalama 4 ila 8 kere sirküle edecek şekilde boyutlandırılmalıdır.
Bakım ve Aydınlatma
Havuz bakımı için pek çok otomatik, manuel bakım ve temizlik malzemeleri bulunmakta. Bunların içinde en çok kullanılanlar otomatik havuz temizleme robotlarıdır.
Son olarak da aydınlatma sistemleri, hem havuzumuzu gece kullanmamızı sağlar hem de görünüm açısından havuzumuzu daha çekici hale getirir.
Aydınlatma sistemleri olarak genelde Halojen veya LED su altı aydınlatma armatürleri kullanılmaktadır.